nedjelja, 10. siječnja 2016.

Sirova torta u kombinaciji naranče i čokolade

Novu godinu započinjemo sa sirovom tortom. Nije to nikakva odluka iako se svake godine trudim sve zdravije hraniti. Smoothie i hladno prešani sokovi su postali naša svakodnevica. Trudim se super food namirnice utrapati i u slastice  koje sadrže sve manje šećera ili brašna. I ove godine nastavljamo u istom tonu, na blogu možete očekivati razne recepte, bit ću tu i veganskih, sirovih, bezglutenskih slastica ali i tradicionalnih recepata.
Iako je priprema ove torte uistinu jednostavna i za njenu priprema zamazala sam blender (tu napominjem da imam jednostavan blender iz Lidla) špatulu i jednu zdjelicu, potrebno je malo više vremena zbog samog namakanja oraščića ali i "stiskanja" torte.



za torticu promjera 18 cm potrebno je

podloga
200 gr datulja
100 gr badema
1 žlica kokosovog ulja

nadjev
300 gr indijskih orašćića sirovih i neslanih
150 gr kokosovog ulja
100 ml soka limuna ili limete
mrva soli
vanilija 
+
korica  i sok jedne bio naranče
2 žlice javorovog sirupa
4 žlice kakao praha

Čokoladni preljev

4 žlice kokosovog ulja
3 žlice kakao praha 
1 žlica javorovog sirupa




Večer prije indijske orašćiće staviti u posudu s vodom da se namoče.
Za podlogu u blenderu samljeti bademe i datulje pa umješati žlicu otopljenog ulja. Smjesu utisnuti u kalup obložen masnim papirom. Staviti u hladnjak. 
Oraščiće ocjediti, stavit u blender pa dodati sok limuna, sol, vaniliju i otopljeno kokosovo ulje. Sve dobro izblendati u glatku smjesu. Smjesu podjeliti na dva jednaka dijela, u prvi dodajte koricu naranče i sok a u drugi kakao prah i javorov sirup. Svijetlu kremu izliti preko podloge i poravnati pa staviti u zamrzivač da se stisne površina. Nakon 20tak minuta pažljivo ulijte tamnu kremu i poravnajte. Torticu stavite preko noći u zamrzivač.
Sat vremena prije posluživanja tortu izvadite iz kalup i stavite u hladnjak da se lagano opusti. Dekorirajte fetama naranče i otopljenom čokoladom. 

Broj komentara: 10:

  1. Presavršeno ovo je bila moja prva sirova torta koju sam radila oboažavam kombinaciju čokolade i naranče
    A slika ti je prefenomenalna

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda zaista super. Naranča in čokolada je zaista fantastična kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dragi moji, indijski orah nije sirov.

    OdgovoriIzbriši
  4. uff, ja ih jako volim i cesto ih radim.. nisam jos probala kombinaciju sa cokoladom i narancom, ali vjerujem da se super slaze.. samo da napomenem da se ne mora stavljati u zamrzivac, iz mog iskustva se dovoljno stisne i ako se samo stavi preko noci u frizider..

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda i zvuči savršeno! Čokolada i naranče uvijek prolaze, a kad pri tome još nema grižnje savjesti jer jedemo hrpu šećera, ne može bolje! ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Vidi se da tu ima stila i šarma - odlično!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. A vi svi imate novaca za takve recepte? Ja sam skoro pala u nesvijest kad sam vidjela koliko ti oraščići koštaju. A vama su takve namirnice normalne? Vidim i na facebooku da naručujete ono što kokekakve kerefeke vezano uz taj superfood itd, ili kak se to već zvalo: mi obični siromašni smrtnici zovemo to jednostavno: skupa prehrana.

    OdgovoriIzbriši
  8. Aha, znači ti dopuštaš samo objavljivanje komentara koji ti laskaju, dobro da znam za ubuduće.

    OdgovoriIzbriši